忍者ブログ

[PR]

×

[PR]上記の広告は3ヶ月以上新規記事投稿のないブログに表示されています。新しい記事を書く事で広告が消えます。

Volledige beschrijving batterijen herladen Alkaline batterijen herladen

Volledige beschrijving batterijen herladen Alkaline batterijen herladen

Zijn batterijen te reanimeren?
Strikt genomen kun je een Lithium Ion batterij niet meer elektronen laten vasthouden dan dat hij op zeker moment kan.
Maar als de batterij onverwacht snel leeg raakt, of als je laptop moeite heeft te bepalen hoeveel stroom er nog beschikbaar is, dan kun je wellicht wel de ‘brandstofmeter’ repareren zodat die correcte gegevens geeft.
Als je vermoedt dat de batterij niet goed doorgeeft of hij nou opgeladen is of niet, laat hem dan een aantal ronden doorlopen waarbij je hem helemaal leeg trekt (ja, dit is zo’n situatie waarin je de batterij dus wel helemaal leeg mag halen), vervolgens weer helemaal oplaadt, en dat dan nog een of twee keer.
Hoe trek je een batterij leeg als Windows dat niet toestaat? Ga niet met Windows-instellingen modderen, want je weet niet zeker of die wel de juiste waarden lezen en de kans is aanwezig dat Windows je niet eens toestaat zo ver te gaan (tenslotte crasht Windows als je de batterij helemaal leeg trekt).
Trek in plaats daarvan de stekker uit het stopcontact en laat je laptop draaien totdat hij automatisch in de sluimerstand valt. Vervolgens start je de pc weer op en zorg je dat je, voordat Windows opstart, het Setup-scherm opent. Hoe dat werkt, verschilt per merk pc – meestal krijg je kort een melding te zien met iets als “Press X for Setup”. Druk dan direct die toets in.
Laat nu je notebook aanstaan totdat hij zichzelf afsluit. Dat kan even duren (45 minuten op mijn laptop) want setup gebruikt een stuk minder energie dan Windows.
Als de pc eenmaal uit is, steek je de stekker weer in het stopcontact, en wacht je een paar uur totdat de batterij weer helemaal geladen is.
Dit proces herhaal je een of twee keer

Hoewel je batterij dus vroeger of later de geest zal geven, kun je met wat goede zorgen het onvermijdelijke een heel eind uitstellen. In dit artikel laten we zien hoe je de batterij van je laptop zo lang mogelijk voor je laat werken. Met een beetje geluk zelfs zo lang dat je net zo goed je hele laptop kunt vervangen (wie weet voor een model dat langer voort kan met een lading).
Ik noem bovendien wat tips waarmee je het uiterste uit een enkele lading kunt halen, zodat je langer kunt werken zonder stopcontact.

Zodra Alkaline batterijen leeg zijn gooien veel mensen de batterijen weg. Veel van hen weten namelijk niet dat een Alkaline batterij tot wel twintig keer herladen kan worden tot een capaciteit van 85%. Herladen is echter alleen mogelijk met een speciale Alkaline batterijlader en niet met de bekende snelladers, deze zullen de Alkaline batterijen juist beschadigen.

Wees voorzichtig met herladen
Een oplader die speciaal geschikt is voor het herladen van Alkaline batterijen is bijvoorbeeld de oplader van Environ Power. Er zijn wel een aantal zaken die u in ogenschouw moet nemen alvorens u de Alkaline batterijen in de oplader kunt stoppen:

Een volledig ontladen Alkaline batterij kan niet meer worden herladen. Zorg er dan ook voor dat u de batterij direct herlaadt zodra u merkt dat deze begint te verzwakken.
Controleer de Alkaline batterij altijd op lekkage. Een lekkende batterij mag nooit herladen worden.
Wanneer de batterij slechts enkele minuten in de oplader zit en erg warm wordt dient u deze direct uit de oplader te halen. Dit kan namelijk duiden op een lekkage van de batterij. Gooi de batterij vervolgens weg en gebruik deze niet meer.
Zorg ervoor dat de Alkaline batterij niet wordt overladen. Een Alkaline batterij zit meestal tussen de 8 en 24 uur in de lader, afhankelijk van hoeveel capaciteit deze nog bezit.

Door het herladen wordt de inwendige weerstand van de batterij verhoogd. Wanneer deze weerstand steeds hoger wordt, kan dit op den duur problemen opleveren bij het gebruik in ‘zware’ apparaten zoals fotocamera’s. De batterij werkt dan niet meer zo goed. Daarom is het realistisch om een Alkaline batterij ongeveer een keer of twintig te herladen. Daarna zal de capaciteit snel afnemen. Daarbij kan nog wel worden opgemerkt dat batterijen van een A-merk vaker kunnen worden opgeladen dan batterijen van B-merk. Of u een alkaline lader goed of slecht vindt werken is een kwestie van experimenteren met de verschillende merken batterijen. U ervaart op den duur vanzelf welke alkaline batterijen op welk moment het meest geschikt zijn om te herladen. En lukt het niet dan is er nog geen man overboord: anders had u de batterij immers ook weggegooid.


Trage lader
Zoals gezegd kan een Alkaline batterij enkel worden herladen met behulp van een speciale oplader, ook wel een ‘trage lader’ genoemd. Doordat Alkaline batterijen oorspronkelijk niet zijn ontworpen om opnieuw te worden opgeladen mogen deze met maximaal 100mA opgeladen worden. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van een pulsstroom van 40 tot 200 pulsen per seconde.

Snelladen is bij een Alkaline batterij niet mogelijk doordat de snelle productie van gassen de batterijcel kan doen scheuren. Hierdoor bestaat er een verhoogd risico op elektrolytlekken waarbij kaliumhydroxide vrij kan komen. Cellen die elektrolyt hebben gelekt zijn gevaarlijk en mogen in geen geval worden hergebruikt. In sommige gevallen kan een Alkaline batterij zelfs ontploffen als deze te snel wordt opgeladen. Het opladen verhit de batterij en daarbij bestaat het risico op brand.

Chemische reacties
Wanneer een Alkaline batterij wordt gebruikt in een apparaat dan ontstaat er een chemische reactie in de batterij waardoor een elektrische stroom wordt gecreëerd. Zodra er een chemisch evenwicht is bereikt stopt de chemische reactie en is de batterij leeg. Door de stroom die door de batterij loopt de andere kant in te sturen kan het evenwicht terug worden verschoven naar het oorspronkelijke punt.

Verschillende typen batterijen vertonen verschillende chemische reacties. Sommige van deze reacties zijn eenvoudig onomkeerbaar, anderen juist weer niet. Hierdoor wordt dus bepaald of een batterij geschikt is voor herladen. In sommige gevallen kan het zelfs gevaarlijk zijn om batterijen die niet zijn ‘ontworpen’ voor herladen toch te herladen. Het is daarom ook altijd aan te raden de informatie van de fabrikant te lezen. Sommige fabrikanten verbieden het herladen van Alkaline batterijen.
Nikkel-Cadmium batterijen


Techniek
Nikkel-Cadmium batterijen bevatten een kathode van nikkel en een anode van cadmium. Als separator om positieve en negatieve elektrode van elkaar te scheiden fungeert een poreuze kunststof die met de geleidende vloeistof potassium hydoxide (het elektrolyt) wordt doordrenkt. Nikkel-cadmium batterijen hebben een lage energiedichtheid van 45Wh/kg, maar daarentegen weer een relatief hoge vermogensdichtheid van 200W/kg. De levensduur van een NiCd is de langste van alle soorten oplaadbare batterijen; bij een juiste behandeling doorstaat dit type accu meer dan 1000 ontlaad/laad cycli. Per cel levert een NiCd batterij ongeveer 1.2 Volt.


Gebruik
NiCd batterijen zijn het beste bestand tegen heavy-duty omstandigheden, zoals hoge temperaturen, lange belastingen, diepe ontlading en veel cycli. Geen wonder dat ze hun gebruik vinden in zware toepassingen zoals powertools, speelgoed, radio’s. Het grootste nadeel van NiCd batterijen is het geheugeneffect: ze verliezen geleidelijk hun maximale energie-capaciteit bij telkens opladen zonder volledig leeg te zijn geweest.

Laden - ontladen
Vóór de eerste ingebruikname dient een NiCd batterij volledig te worden opgeladen. Dit mag niet met een snellader gebeuren, maar moet op een langzame manier gebeuren, minimaal 12 tot 24 uur. Zo worden alle individuele cellen tot één gelijk niveau opgeladen. Vervolgens moet de accu weer volledig worden ontladen (totdat de laptop uitschakelt) en deze cyclus herhaalt u 3 à 4 keer. Deze keren kunt u naar wens wel een snellader gebruiken, zodat het opladen 3 à 4 uur duurt. Ontladen kunt u elke gewoon doen door de laptop te gebruiken. Op deze manier zorgt ervoor dat u de accu zo lang mogelijk kunt blijven gebruiken met de meeste werktijd per keer. Als onderhoudsmaatregel dient een NiCd batterij elke 1 à 2 maanden volledig te worden ontladen en weer opgeladen. Dit ter voorkoming van het geheugeneffect. NiCd accu’s kunnen worden snelgeladen tot ca. 70%; dit kan in tijd variëren van enkele minuten bij heel snelle laders tot een hele nacht bij langzame laders. Daarna accepteert de batterij moeilijker de lading en schakelt de lader over op druppellading om tot 100% te komen.
Trek hem niet helemaal leeg
Lithium Ion batterijen (zoals je die tegenwoordig in moderne laptops aantreft) vinden het niet leuk als je ze helemaal tot het laatste beetje leeg trekt. Als je dat een of twee keer doet ben je niet meteen je batterij kwijt, maar doe het vaak genoeg en je verkort de levensduur aanzienlijk. (Er is een uitzondering op deze regel, maar daar kom ik later op terug.)
Het goede nieuws is dat het je waarschijnlijk sowieso niet zal lukken je batterij helemaal leeg te trekken, tenzij je daar echt je best voor doet. De meeste moderne laptops zijn namelijk zo ontworpen dat ze afsluiten voordat de batterij leeg is.
Windows Vista en 7 hebben zelfs specifieke instellingen voor dit doel, die je terugvindt onder Energiebeheer. De standaardinstelling staat meestal zo rond de 5 procent, en het is verstandig dat zo te houden. XP heeft van zichzelf niet zo’n functie, maar veel notebook-bouwers leveren er zelf een tooltje voor mee.
Moet je je batterij wel helemaal opladen?
Daar verschillen de meningen nogal over. Voor dit artikel heb ik experts gesproken die zeggen dat je het wel en dat je het niet moet doen. Als ik moet kiezen, ga ik voor helemaal volladen. Het voordeel van een volledig opgeladen batterij (langer werken zonder stopcontact) is wat mij betreft het betrekkelijk kleine risico waard dat je er schade mee aanricht.
Houd hem koel
Zorg dat je de luchtopeningen vrij laat als je je laptop gebruikt. Leg je notebook nooit op zachte kussens of dekens. Beter nog: plaats hem op een standaard die zo veel mogelijk vrije luchtstromen toelaat.
Maak geregeld de luchtopeningen schoon met een spuitbusje perslucht. Die koop je voor een paar euro bij iedere computerwinkel. Volg de gebruiksaanwijzing op de bus en doe het alleen als het notebook uit staat.
Gun hem wat rust
Als je verwacht dat je de komende week of meer uitsluitend op het lichtnet gaat werken, haal dan de batterij uit je laptop.
Doe je dat niet, dan raakt de batterij uitgeput door het voortdurende laden en ontladen, terwijl je hem niet eens nodig hebt. Bovendien zorg je dat hij onnodig warm wordt (zie hierboven).
Zorg dat de batterij niet te leeg is als je hem eruit haalt. Een ongebruikte batterij verliest langzaam zijn lading, en het is niet de bedoeling dat hij helemaal leeg loopt, dus zorg dat hij minstens halfvol is als je hem verwijdert.
Verwijder nooit een batterij terwijl de computer aan staat, of zelfs maar in de standby of slaapstand staat, anders crasht het systeem en beschadig je misschien nog je hardware ook. Zelfs een batterij aansluiten op een draaiende laptop kan voor schade zorgen. Kom alleen aan de batterij als de laptop helemaal uit staat (of in de Hibernate/Sluimerstand).


In de vriezer?
Er zijn mensen die beweren dat je je batterij het beste kunt bewaren in de vriezer, in een water- en luchtdicht plastic zakje. Inderdaad kun je batterijen het beste koel bewaren, maar vocht is dodelijk voor een batterij, en in een vriezer is condens bepaald niet uitgesloten. Bewaar ze liever op een droge plaats op kamertemperatuur. Een simpele afgesloten kast is prima.
Het is niet goed de batterij al te lang te laten liggen en hem de kans te geven helemaal leeg te lopen. Na een maandje of twee is het verstandig hem weer eens in de notebook te stoppen en hem een paar uur te gebruiken. Daarna kan hij dan (mits voldoende opgeladen) weer de kast in.
Als je weer van plan bent met de batterij op reis te gaan, plaats dan de batterij terug en laat hem een paar uur laden voor je de stekker uit het stopcontact trekt. Laat de batterij helemaal opladen.
Zijn batterijen te reanimeren?
Strikt genomen kun je een Lithium Ion batterij niet meer elektronen laten vasthouden dan dat hij op zeker moment kan.
Maar als de batterij onverwacht snel leeg raakt, of als je laptop moeite heeft te bepalen hoeveel stroom er nog beschikbaar is, dan kun je wellicht wel de ‘brandstofmeter’ repareren zodat die correcte gegevens geeft.
Als je vermoedt dat de batterij niet goed doorgeeft of hij nou opgeladen is of niet, laat hem dan een aantal ronden doorlopen waarbij je hem helemaal leeg trekt (ja, dit is zo’n situatie waarin je de batterij dus wel helemaal leeg mag halen), vervolgens weer helemaal oplaadt, en dat dan nog een of twee keer.
Hoe trek je een batterij leeg als Windows dat niet toestaat? Ga niet met Windows-instellingen modderen, want je weet niet zeker of die wel de juiste waarden lezen en de kans is aanwezig dat Windows je niet eens toestaat zo ver te gaan (tenslotte crasht Windows als je de batterij helemaal leeg trekt).
Trek in plaats daarvan de stekker uit het stopcontact en laat je laptop draaien totdat hij automatisch in de sluimerstand valt. Vervolgens start je de pc weer op en zorg je dat je, voordat Windows opstart, het Setup-scherm opent. Hoe dat werkt, verschilt per merk pc – meestal krijg je kort een melding te zien met iets als “Press X for Setup”. Druk dan direct die toets in.
Laat nu je notebook aanstaan totdat hij zichzelf afsluit. Dat kan even duren (45 minuten op mijn laptop) want setup gebruikt een stuk minder energie dan Windows.
Als de pc eenmaal uit is, steek je de stekker weer in het stopcontact, en wacht je een paar uur totdat de batterij weer helemaal geladen is.
Dit proces herhaal je een of twee kee

PR

コメント

お名前
タイトル
文字色
メールアドレス
URL
コメント
パスワード Vodafone絵文字 i-mode絵文字 Ezweb絵文字

カレンダー

04 2024/05 06
S M T W T F S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

カテゴリー

フリーエリア

最新コメント

プロフィール

HN:
No Name Ninja
性別:
非公開

バーコード

ブログ内検索

アーカイブ

P R